marți, 27 ianuarie 2015

Sfaturi privind economisirea de gaz

Cu totii ne dorim facturi cat mai mici, asadar eu va dau cateva sfaturi pentru a putea economisi "gaz" cu centrala termica.
1. Aerisiti corect- Deschideti ferestrele complet pentru scurt timp si inchideti termostatul de ambient atasat centralei termice.
2. Evitati o incalzire excesiva- se va urmari atingerea unei temperaturi de ambianta de 20'C, cu fiecare grad se economisesc pana la 6% cheltuieli de incalzire.
3. Inchideti jaluzele la ferestre, cand se insereaza
4. Reglati corect termostatlu de ambient sau robinetii termostatati. (de la centrala termica)
5. Nu blocati accesul la radiatoare si la termostate.
6. Folositi posibilitatile individuale de reglaj ale automatizarii ( din centrala termica)
7. Supravegheati consumul de apa calda menajera: pentru dus se consuma in general mai putina energie decat pentru o baie.

In cazul in care respectam aceste cateva sfaturi, centrala termica ne va aduce un minus la factura de gaz.

Centrala termica Vitopend 100

Cateva instructiuni de utilizare ale centralei termice Vitopend 100 - Viessmann

Prima punere in functiune a centralei termice: Ca utilizator al unei insalatii de incalzire noi, aveti obligatia sa o inregistrati la serviciul competent din raza teritoriala respectiva.

Automatizarea centralei termice este reglata din fabricatie:  Instalatia de incalzire este pregatita pentru functionare. Reglajele de baza din fabricatie pot fi modificate in mod individual si conform dorintele de catre un inginer de service.

 Afisaj pe dispaly-ul centralei termiceregim de incalzire; preparare acm; valoare afisata sau cod de avarie; temperatura in 'C; reglaj de service activ; puterea actuala al arzatorului; arzatorul este in functiune;


In cazul in care centrala termica functioneaza fara termostat de ambient: Aduceti butonul rotativ aferent caldurii "IIII" la temperatura dorita. Cand are loc incalzirea incaperii este afisat "IIII". Temperatura apei calde menajere se alege conform dorintei. Daca centrala termica functioneaza cu un termostat de ambient pentru a ajunge la temperatura de ambianta dorita, temperatura agentului termic trebuie sa fie reglata la o valoare suficient de mare la butonul rotativ.

Ce trebuie sa facem cand...

Este prea rece in incaperi
Termostatul de ambient este reglat incorect sau in cazul in care este cu unde radio e posibil sa isi fi pierdut frecventa.

Instalatia de incalzire este deconectata: - conectati butonul pornit-oprit al centralei termice, verificati siguranta generala

Automatizare reglata incorect: - reglati de la butonul rotativ al centralei termice  IIII pentru o temperatura mai mare

Mesaje de avarie: F2- lipsa apa, verificati presiunea de pe manometru si daca este scazuta incarcati instalatia; F4 - lipsa combustibil (gaz) in prima faza verificati senzorul de gaz, daca nu el a decuplat alimentarea cu gaz verificati daca este gaz la aragaz.

Aer in instalatia de incalzire:- aerisiti radiatoarele si pe urma incarcati instalatia centralei termice








luni, 26 ianuarie 2015

In bucatarie

Centrala termica integrata in mobila.

Centrale termice

                                                                Cu ce ne incalzim locuinta?





Cu totii ne dorim o locuinta cat mai confortabila deoarece ne dorim  ca seara, cand ajungem acasa de la servici sa ne putem relaxa si sa ne simtim in largul nostru. Si cel mai bine ne putem relaxa intr-o locuinta incalzita.
Asadar cu ce ne incalzim ?!?
Acest lucru difera de la caz la caz.....unde locuim ( apartament/ casa) (oras/ zona rurala) , etc.
Vreau ca  de data aceasta sa facem referire la cei "multi" dintre noi care locuim la bloc.( in timisoara de exemplu :)
In Timisoara avem urmatoarele variante referitoare la incazirea locuintei.
Incalzirea centralizata - aici fac referire la "cea de la oras".....o primim cand vor ei....o platim pana cand vor ei...si cel mai important o platim cat vor ei.
Incalzirea centrala - centrala termica proprie, pornim centrala termica cand vrem noi, pe ce temperatura dorim, ne putem face anumite calcule pentru cat vom plati.....
Deci....de departe centrala termica proprie este castigatoare.
Dar de care?
Pe curent sau pe gaz?
Curentul este scump.....aproximativ 0.6 lei/ kW pe cand gazul undeva la 0.16lei / kW. Prin urmare optam pentrru centrala termica pe gaz.
Super! Dar...Ce stie sa faca centrala termica?!
Caldura...si apa calda.
 Centrala termica ne produce caldura la temperatura dorita si apa calda menajera. La acesta centrala termica putem atasa un termostat de ambient care ne ajuta sa reducem consumul la gaz si pornirile pompei ( pompa centralei termice). Totodata apa calda o putem seta la o temperatura dorita ( datorita centralei termice)
Asadar....pentru o familie normala care locuieste intr-un apartament de bloc cea mai buna varianta de incalzire este centrala termica.
Despre modeluul si tipul centralei termice vom discuta alta data.